معرفی

عوارض جانبی مکمل بدنسازی و راه‌های مقابله با آن‌

در حال حاضر بدنسازی به یک روند محبوب در تناسب اندام تبدیل شده است و اغلب افراد مشتاق هستند تا رشد عضلانی و عملکرد ورزشی خود را افزایش دهند. برای رسیدن به اهداف مورد نظر خود، به مکمل  بدنسازی جهت رشد سریع‌تر به این پودرها روی می‌آورند.

در حالی که این محصولات می‌توانند مزایای خاصی را ارائه دهند، لازم است بدانید که عوارض جانبی مکمل بدنسازی نیز بسیار شایع است و قبل از مصرف آن باید حتما از یک یا چند متخصص مشورت بگیرید. در این مقاله از وبلاگ دارو دراگ، ما به دنیای پودرها و مکمل های بدنسازی می پردازیم و عوارض جانبی مختلف مربوط به استفاده از آنها را بررسی کرده و راه های مقابله با آن را معرفی می‌کنیم.

نکات قابل توجه درباره پودرهای پروتئین

وقتی شما برای اولین بار از مکمل های بدنسازی می‌خواهید استفاده کنید، نوشیدن شیک پروتئینی پس از تمرین ممکن است اولین چیزی باشد که امتحان می‌کنید. و با توجه به این که بدن شما نیاز به پروتئین، جهت بازسازی عضلات دارد مصرف این پروتئین ها منجر به رشد عضلات خواهد شد. اما باید توجه داشت که پروتئین بیشتر همیشه بهتر نیست و به احتمال زیاد به شما در ساخت عضلات بیشتر کمک نمی‌کند.

طبق مطالعاتی که بر روی افرادی که پروتئین زیاد از حد مصرف می‌کنند صورت گرفته مشخص شده که این افراد با مشکلاتی مانند سخت تر کار کردن کلیه ها کم آبی بدن، کاهش کلسیم و افزایش وزن دست و پنجه نرم می‌کنند.

 انتشارات سلامت هاروارد اشاره می‌کند که خطر دیگری که باید از آن در مورد پودرهای پروتئین آگاه باشید، ترکیب آنها است. برخی از مواد موجود در این پودرها ممکن است ایمن نباشند. از آنجایی که پودرهای پروتئین یک مکمل غذایی هستند، تحت آزمایش و نظارت اداره غذا و داروی آمریکا قرار ندارند. علاوه بر این، بسیاری از برندها مکمل های خود را بر پایه شیر می‌سازند و ممکن است مشکلات گوارشی را برای افرادی که دچار ناتوانی لاکتوز هستند، ایجاد کنند.

راه‌های مقابله با عوارض جانبی مکمل بدنسازی
این مکمل ها معمولا در هر دو اسکوپ (دو پیمانه) 60 گرم کربوهیدرات دارند که حاوی 38 گرم شکر است. این قند اضافه شده نیز می‌تواند برای بدنسازان مشکلاتی را ایجاد کند. زیرا انجمن قلب آمریکا توصیه می‌کند قندهای اضافه شده را به حداکثر 36 گرم برای مردان و 25 گرم برای زنان محدود کنید تا بدن سالمی داشته باشید.

عوارض جانبی کراتین

کراتین یکی دیگر از مکمل های رایج عضله سازی است که به روش های مختلفی از آن استفاده می‌شود. این مکمل معروف عملکرد ورزشکاران را در طول فعالیت های کوتاه و با شدت بالا بهبود می بخشد. همچنین به بهبود قدرت عضلانی و تسریع ریکاوری پس از تمرین کمک می‌کند.
دوزهای بالای 25 گرم کراتین احتمالاً برای دوره های کوتاه مدت تا 14 روز بی خطر هستند.

مصرف این مکمل در دوره های کوتاه مدت تا 14 روز برای دوز های بالای 25 گرم معمولا بی خطر است. همچنین مصرف دوز کمتر از 4 تا 5 گرم نیز تا 18 ماه بی خطر است.

 با توجه به تحقیقات کتابخانه ملی آمریکا عوارض جانبی مکمل بدنسازی کراتین می‌تواند شامل:

  • حالت تهوع و درد معده
  • اسهال
  • گرفتگی عضلات
  • افزایش وزن از آب بدن

همچنین باید توجه داشته باشید که کراتین باعث می شود ماهیچه ها آب بیشتری را نگه دارند که ممکن است منجر به کم آبی بدن شود. در این شرایط ممکن است به نظر برسد که شما در حال افزایش وزن هستید در حالی که در واقع فقط وزن آب اضافه می‌کنید.
علاوه بر این، مصرف دوز بیش از اندازه کراتین ممکن استبه بیماران کلیوی آسیب بزند و علائم پارکینسون را تشدید کند.

عوارض جانبی مکمل بدنسازی استروئید

استروئیدهای آنابولیک، که مشتقات شیمیایی تستوسترون هستند، توسط متخصصان پزشکی برای درمان اختلالات هورمونی و از دست دادن عضلات ناشی از شرایطی مانند ایدز و سرطان تجویز می‌شوند.

آنها بدون شک می‌توانند به شما کمک کنند تا اندازه و قدرت عضلانی را به سرعت بسازید. با این حال، علاوه بر این که با مصرف این مکمل نمی‌توانید در بیشتر مسابقات ورزشی شرکت کنید این مکمل دارای عوارض جانبی جدی نیز هستند.

مکمل بدنسازی و عوارض آن

استفاده از استروئیدها در مردان 20 و 30 ساله بیشتر رایج است و بر خلاف سایر داروها، استروئیدها باعث نمی‌شوند مصرف کننده احساس خوشی زیاد یا به اصطلاح انگلیسی (high) داشته باشد. البته این بدان معنا نیست که هیچ عارضه جانبی روانی وجود ندارد. برخی از عوارض روانی استروئید ها شامل:

  • افزایش تحریک پذیری و پرخاشگری شدید
  • حسادت بی دلیل
  • اختلال در قضاوت
  • توهم

علاوه بر اثرات روانی، استروئیدها ممکن است احتمال بسیاری از خطرات منفی برای سلامتی را افزایش دهند، از جمله:

  • آکنه
  • نارسایی کلیه
  • آسیب کبدی
  • بزرگ شدن قلب
  • افزایش فشار خون
  • لخته شدن خون

مردان همچنین ممکن است  با مشکلاتی مانند طاسی، کاهش تعداد اسپرم، کوچک شدن بیضه ها و رشد سینه (ژنیکوماستی) را تجربه کنند. عوارض جانبی مکمل بدنسازی استروئید مخصوص زنان شامل: افزایش رشد موهای زائد بدن، رشد موهای صورت، طاسی با الگوی مردانه و تغییر در چرخه قاعدگی است.

توقف سوء مصرف استروئید ممکن است دشوار باشد و ممکن است باعث علائمی مانند: خستگی، مشکلات خواب، کاهش اشتها، کاهش میل جنسی و اشتها شود که این ها بخشی از عوارض جانبی مکمل بدنسازی استروئید در هنگام ترک کردن می‌باشد.

تاثیرات جانبی مصرف تقویت کننده های تستوسترون

مصرف استروئیدهای آنابولیک غیرقانونی است، بنابراین برخی از ورزشکاران به جای آن از تقویت کننده های تستوسترون استفاده می‌کنند. این مکمل‌ها ممکن است حاوی موادی مانند DHEA و تعدیل‌کننده‌های انتخابی گیرنده آندروژن یا SARM باشند.

DHEA هورمونی است که به طور طبیعی در بدن شما وجود دارد و به تولید هورمون های مردانه و زنانه از جمله تستوسترون کمک می کند.

برخی از عوارض جانبی تستوسترون ها شامل:

  • آکنه
  • صدای عمیق تر در زنان
  • تغییرات قاعدگی در زنان
  • رشد غیر طبیعی مو در زنان
  • درد سینه و رشد سینه در مردان

مصرف دوز بالای 50 تا 100 میلی گرم DHEA برای مدت طولانی احتمال بروز عوارض جانبی مکمل بدنسازی تستوسترون را افزایش می‌دهد.

همچنین سرعت لخته شدن خون در بدن را کند کرده و در صورتی که تقویت کننده های تستوسترون را با سایر دارو ها مانند ایبوپروفن یا وارفارین ترکیب شود احتمال خودریزی و کبودی در بدن را افزایش پیدا می‌کند.

چگونه از این عوارض جلوگیری کنیم

حتما با خواندن مطلب تا اینجا از عوارض مصرف مکمل های بدنسازی آگاه شده‌اید اما راه حل چیست؟ این همه ورزشکار که مرتب از دارو‌ها و مکمل های مختلف استفاده می‌کنند چگونه سالم مانده‌اند؟ با اینهمه عوارض پس چرا تولید می‌شوند؟

همه چیز در مورد پودرها و مکمل‌های بدنسازی

 در ادامه به 10 مورد از راهکار های مقابله برای جلوگیری از عوارض احتمالی این مکمل ها را بررسی می‌کنیم که با رعایت کردن آن می‌توانید جلوی خطرات احتمالی را بگیرید:

  1. مشاوره پزشکی: قبل از شروع مصرف هر گونه مکمل بدنسازی، بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید. آنها می‌توانند به شما راهنمایی کنند و مشکلات مربوط به سلامتی شما را بررسی کنند.
  2. انتخاب محصولات معتبر: از شرکت‌های با سابقه و معتبر خرید کنید. این شرکت‌ها معمولاً محصولات خود را مورد آزمایش و بررسی قرار می‌دهند و کیفیت و ایمنی آنها را تضمین می‌کنند.
  3. رعایت دستورالعمل‌ها: مطالعه و رعایت دستورالعمل‌های استفاده از مکمل‌ها به طور دقیق بسیار مهم است. همچنین، مقادیر توصیه شده را رعایت کنید و از مصرف زیاد مکمل‌ها خودداری کنید.
  4. نظم در مصرف: مصرف منظم و متعارف مکمل‌ها به جای مصرف بیش از حد در مدت زمان طولانی می‌تواند به کاهش عوارض جانبی مکمل های بدنسازی کمک کند.
  5. مانیتورینگ سلامتی: نظارت دقیق بر سلامتی خود و تغییراتی که در بدنتان رخ می‌دهد، می‌تواند به شناسایی زودهنگام هرگونه عوارض جانبی کمک کند. در صورت وجود علائم ناخوشایند، به پزشک خود مراجعه کنید.
  6. تنوع در تغذیه: به جای وابستگی به مکمل‌های بدنسازی، تغذیه متنوع و ترکیبی از مواد غذایی طبیعی را به منظور تامین مواد مغذی و ساختن عضلات انتخاب کنید.
  7. تمرین مناسب: همراه با مصرف مکمل‌های بدنسازی، برنامه تمرینی مناسب و تناسب اندام را دنبال کنید. تمرینات منظم و تنوع در فعالیت‌های ورزشی می‌تواند به حفظ سلامت و کاهش عوارض جانبی کمک کند.
  8. مصرف آب کافی: مکمل‌های بدنسازی می‌توانند باعث افزایش تعریق و نیاز بیشتر بدن به آب شوند. بنابراین، مهم است که به میزان کافی آب بنوشید و بدن خود را هیدراته نگه دارید. این کمک می‌کند تا احتمال جفت شدن عضلات و ایجاد عوارض ناشی از خشکی مانند کرم پا، خستگی و سرگیجه کاهش یابد.
  9. استراحت کافی: بدن نیاز به استراحت مناسب دارد تا از تمرینات و فعالیت‌های سنگینی که به آن تحمیل می‌شود، بهبود پیدا کند. به احتمال زیاد، عوارض جانبی کمتری را تجربه خواهید کرد اگر به بدن خود فرصت لازم برای بازیابی و استراحت بدهید.
  10. افزایش مصرف مواد غذایی طبیعی: به جای اعتماد به مکمل‌های بدنسازی، تمرکز خود را بر تغذیه سالم و متوازن با مصرف مواد غذایی طبیعی مانند میوه‌ها، سبزیجات، منابع پروتئینی باکیفیت و کربوهیدرات همراه با فیبر قرار دهید. این راه حفظ سلامتی و ساخت عضلات با کمترین عوارض جانبی ممکن را فراهم می‌کند.

کلام آخر

در نتیجه، در حالی که مکمل‌های بدنسازی می‌توانند مزایایی برای رشد عضلات و عملکرد ورزشی داشته باشند، آگاهی از عوارض بالقوه و عوارض جانبی آنها ضروری است. با این حال، با رویکرد و استراتژی های صحیح می‌توانید به طور موثر با این عوارض مقابله کنید و تاثیر آنها را بر سلامت و تندرستی خود به حداقل برسانید تا کمترین عوارض جانبی مکمل های بدنسازی شامل حال شما شود.

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *